Sterren van de Hemel 05-02

Sterren van de Hemel 05-02

Tickets vanaf Gratis

Locatie

Datum

05 Feb 2023 16:00 - 18:00

Beschrijving

Op een mooie heldere nacht kijken wij allemaal wel eens met bewondering naar onze sterrenhemel. Het is zo overweldigend groot en indrukwekkend. En het ziet er zo rustig uit. Alsof er nooit wat gebeurt. Als je jong bent droom je nog wel eens dat je een ster wilt worden. Maar geloof me … je wil niet als een ster eindigen.

In deze lezing “Het ontstaan en vergaan van sterren” ga ik in op de levenscyclus van sterren. Sterren zijn voor ons het zichtbare deel van ons Heelal. Het zijn er indrukwekkend veel en samen vormen ze de structuur van ons Heelal. Onze sterren zijn de bron van alle elementen en materialen waar we dagelijks mee werken; inclusief wij zelf als mens. Ik neem je mee hoe een ster ontstaat en of sterren nog steeds “ontstaan”. Hoe lang “branden ze” en wat gebeurt er als de brandstof op is. Ik kan u nu al vertellen dat het einde van een ster altijd spectaculair is: soms eindigen ze gewoon mooi als nevel en soms onthutsend spectaculair als een supernova. U zult overweldigende opnames en beelden zien gemaakt door de Hubble en uiteraard onze nieuwe James Webb telescoop. Ik vertel verder graag iets over de energie van de zon, energie waar wij van leven. Zonne-energie is steeds belangrijker voor onze energievoorziening maar ik kan u vertellen dat het energieproces van onze zon (kernfusie) nog veel mogelijkheden biedt.

Naast het onderzoek aan sterren presenteer ik ook graag de status en voortgang in het onderzoek naar de planeten rondom sterren. Planeten zoals onze aarde. Ik neem je graag mee in de vraag en zoektocht naar hoeveel planeten er eigenlijk zijn en welke planeten geschikt zijn voor leven. Are we alone? Een speciale plaats reserveer ik voor zwarte gaten als laatste stadium van onze grootste sterren. Er is veel bekend geworden over de superzware zwarte gaten in het centrum van vele (misschien wel alle) sterrenstelsels. Wat niet mag ontbreken is het meest recente onderzoek, inclusief een filmopname, van het massieve zwarte gat in het centrum van onze eigen Melkweg.

Astronomie raakt de mens in zijn filosofisch centrum: sterren zijn de bron van ons bestaan. Wij leven van de energie van de zon en we zijn gemaakt uit sterrenstof. Verder zeggen sterren iets over het ontstaan van ons Heelal én ze zeggen ook iets over het einde … ons lot.

Kortom: zondag 5 november om 16:00 uur in de Zalm met daarna een gezamenlijk diner om het allemaal te verwerken.

Organisator

U heeft keuze uit 5 lezingen (Chaos, Ontstaan Heelal, Evolutie Heelal, Einstein, Kwantummechanica), waarbij nadruk ligt op de filosofische impact op mens en natuur. In mijn overtuiging vormt filosofie de inspiratiebron voor inzicht en creativiteit.

Locatie

De Zalm De Zalm, Markt 34, 2801 JJ Gouda

Sprekers

Kees Griffioen

FAQ

 • Ik heb mijn ticket niet via e-mail ontvangen. Wat moet ik nu doen?

  Het eerste wat je moet doen is je spam/junk filters en inboxen controleren. Je tickets werden verzonden als een bijlage en kunnen door sommige e-maildiensten als spam worden beschouwd. Als alternatief kun je altijd je tickets vinden in je Billetto account dat je kunt openen in de browsers of de speciale Billetto app. Voor meer informatie raadpleeg, .

 • Ik wil mijn ticket annuleren en mijn geld terugkrijgen. Wat moet ik doen?

  De goedkeuring van terugbetalingen is de beslissing van de organisator van het evenement, en je dient contact op te nemen met de organisator van het evenement om te bespreken welke opties voor jou beschikbaar zijn. Om in contact te komen met de organisator van het evenement, hoef je alleen maar te antwoorden op de bevestigingsmail van je bestelling of het formulier "Contact opnemen met organisator" op het profiel van de organisator te gebruiken. Voor meer informatie, raadpleeg de gids, hier.

 • Ik heb me ingeschreven op de wachtlijst, wat gebeurt er nu?

  Als er meer kaarten beschikbaar komen wordt je op de hoogte gesteld (via email), samen met de anderen die op de lijst staan. Kopen van de kaarten is op een first-come first-serve manier. Voor meer informatie kun je hier lezen.

 • Waar vind ik een link naar een online evenement?

  Controleer je orderbevestigingspagina of orderbevestigingsmail. Gewoonlijk verstrekt de organisator van het evenement de details in de e-mail met de orderbevestiging of ze kunnen je een vervolgmail sturen met een link naar hun online evenement. Misschien wil je ook de evenementbeschrijving op Billetto lezen, waar een evenementorganisator moet beschrijven hoe hij online aan het evenement kan deelnemen. Voor meer informatie hierover, kun je hier lezen.

 • Wat is restitutiebescherming en waarom heb ik die nodig?

  Restitutiebescherming biedt je de zekerheid dat als onvoorziene en onvermijdelijke omstandigheden je mogelijkheid om een ​​evenement bij te wonen in de weg staan, je een restitutie kunt claimen. Voor meer informatie hierover kun je hier lezen.