skip to main content

Nondualiteit met Paul Smit

Nondualiteit met Paul Smit

Vanaf 10,00 EUR

Locatie

Datum

03 Mei 2024 19:00 - 22:15

Beschrijving

Deze bijeenkomst over nondualiteit met Paul Smit is uitverkocht!

Deze avond gaan we in op nondualiteit, een zienswijze uit het oude India die onze kijk op het leven volledig op z'n kop zet.

19:00 Inloop
20:00 Deel 1
21:00 Pauze
21:20 Deel 2
22:15 Eind met mogelijkheid nog wat te blijven drinken

Het lijkt alsof je een individu bent dat zelf keuzes maakt en bepaalt wat het in het leven doet. Doordat we denken dat we een IK zijn ontstaan er twee angsten: 
(1) Ben ik wel goed genoeg
(2) Heb ik het leven wel onder controle? 

Dit leidt doorgaans tot veel frustratie, schuldgevoelens, verwijten, angsten en stress. Maar het leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt. Wanneer je doorzie wie of wat je werkelijk bent, kan er veel meer innerlijke rust ontstaan. Deze avond wordt uitleg over nondualiteit afgewisseld met vragen uit de zaal. 

Graag tot ziens op 3 mei!

Nondualiteit

Het leven is een kosmische grap. Vanaf het moment dat je anderhalf jaar oud bent, ontstaat de IK-illusie. Een kind krijgt zelfbewustzijn en denkt vanaf dan: "Ik ben dit lichaam inclusief alle gedachten, gevoelens en acties die ik verricht". Hoewel deze IK-beleving handig is in het dagelijks leven, is het niet meer dan een plezierige illusie. Tot ongeveer een jaar of negen is het ‘ego’ nog niet zo sterk ontwikkeld en een kind leeft dan ook nog redelijk vrij en spontaan. Tussen negen en twaalf jaar oud wordt het zelfbewustzijn sterker en zeker in de puberteit is er alles om te doen om ‘goed genoeg’ te zijn en binnen de groep te horen. 

Dan ga je als volwassene het leven in en word je continu heen en weer geslingerd langs relatieproblemen, gedoe op je werk, files, trage wifi en vastlopende computers. Vaak geef je jezelf de schuld of heb je verwijten naar anderen en met de nodige stress en het nodige gepieker ga je van crisis naar crisis. Het zorgt doorgaans voor behoorlijk wat verkramping. Tot er een moment komt waarop je denkt: “Zie ik niet iets over het hoofd?” 

Dan begint de zoektocht. Mensen die bij de Indiase goeroe Ramana Maharshi kwamen, kregen meestal een simpele vraag: “Wie ben je?” Ben je werkelijk die IK die aan de touwtjes trekt? Nondualiteit verwijst naar het idee dat alles bewustzijn is waarin alles verschijnt en verdwijnt. De hond blaft, het gras groeit, de wind waait en jij leest deze tekst. Het gaat allemaal vanzelf en er is niet iemand die de handeling verricht. Deze realisatie maakt dat het leven geheel vanzelf verder gaat, maar zonder het idee dat ‘JIJ’ dit doet. Uiteindelijk ben je het bewustzijn dat moeiteloos waarneemt wat komt en gaat. Alles wat zich aandient is de dans van het leven, inclusief alle ups en downs. En voor de rest gaat alles gewoon verder. Zoals de bekende zen-uitspraak luidt: “Voor verlichting, hout hakken en water dragen; na verlichting, hout hakken en water dragen." De dagelijkse activiteiten veranderen niet, wat wel verandert is de wijze waarop iemand deze activiteiten ervaart.

Organisator

www.sprekerverandering.nl

www.folkertsensmit.nl

Contact: mirella@folkertsensmit.nl

Locatie

STEK, Begijnengang 2, 5911 JL Venlo

FAQ

 • Ik heb mijn ticket niet via e-mail ontvangen. Wat moet ik nu doen?

  Het eerste wat je moet doen is je spam/junk filters en inboxen controleren. Je tickets werden verzonden als een bijlage en kunnen door sommige e-maildiensten als spam worden beschouwd. Als alternatief kun je altijd je tickets vinden in je Billetto account dat je kunt openen in de browsers of de speciale Billetto app. Voor meer informatie raadpleeg, .

 • Ik wil mijn ticket annuleren en mijn geld terugkrijgen. Wat moet ik doen?

  De goedkeuring van terugbetalingen is de beslissing van de organisator van het evenement, en je dient contact op te nemen met de organisator van het evenement om te bespreken welke opties voor jou beschikbaar zijn. Om in contact te komen met de organisator van het evenement, hoef je alleen maar te antwoorden op de bevestigingsmail van je bestelling of het formulier "Contact opnemen met organisator" op het profiel van de organisator te gebruiken. Voor meer informatie, raadpleeg de gids, hier.

 • Ik heb me ingeschreven op de wachtlijst, wat gebeurt er nu?

  Als er meer kaarten beschikbaar komen wordt je op de hoogte gesteld (via email), samen met de anderen die op de lijst staan. Kopen van de kaarten is op een first-come first-serve manier. Voor meer informatie kun je hier lezen.

 • Waar vind ik een link naar een online evenement?

  Controleer je orderbevestigingspagina of orderbevestigingsmail. Gewoonlijk verstrekt de organisator van het evenement de details in de e-mail met de orderbevestiging of ze kunnen je een vervolgmail sturen met een link naar hun online evenement. Misschien wil je ook de evenementbeschrijving op Billetto lezen, waar een evenementorganisator moet beschrijven hoe hij online aan het evenement kan deelnemen. Voor meer informatie hierover, kun je hier lezen.

 • Wat is restitutiebescherming en waarom heb ik die nodig?

  Restitutiebescherming biedt je de zekerheid dat als onvoorziene en onvermijdelijke omstandigheden je mogelijkheid om een ​​evenement bij te wonen in de weg staan, je een restitutie kunt claimen. Voor meer informatie hierover kun je hier lezen.

Aanbevolen Evenementen
Shortcuts
Ontdek meer